icono-email icono-sitemap

ECR-baner-sabinyanigo-100aniv

Fàbrica de Sabiñánigo

Primer productor europeu de cloroisocianurats per al tractament de l'aigua de piscines

El centre de Sabiñánigo, amb gairebé un segle d'història, és una de les fàbriques amb més tradició en el teixit empresarial espanyol. La seva activitat s'articula al voltant de la fabricació del clor i la potassa, i els seus derivats, amb aplicacions en els sectors tèxtil, alimentari, dels detergents, agrícola i paperer. Més de la meitat de la seva producció es destina a l'exportació. 

És el primer productor espanyol de clorat sòdic, utilitzat principalment en el blanqueig de pasta de paper i en l'elaboració de productes fitosanitaris i de jardineria. També és el primer productor europeu de cloroisocianurats, d'ús generalitzat en el tractament de l'aigua de piscines. Una part de la producció d'aquesta línia de productes es dirigeix al mercat industrial en envasos de gran format sota el seu corresponent nom químic; l'altra es destina al mercat professional i es comercialitza sota les marques Delsa®, Azuli® i Pisipur®, o sota la marca pròpia del client. 

El clor i els seus derivats produïts a aquesta fàbrica s'obtenen mitjançant el procés de cel·les de membrana, el procediment tecnològicament més avançat i el més respectuós amb el medi ambient. A aquest centre també està situat el departament d'R+D de la Divisió de Derivats del Clor. 

[ Feu clic sobre els cercles o els noms delproductes per accedir a la informació ]

Sabinanigo datos cat Recursos Humanos Acerca de Derivats del Clor Agua oxigenada Amoníaco Carbonato potásico Clorato sódico Clorito sódico Cloro Cloroisocianuratos Hipoclorito sódico Potasa cáustica

Una mica d'història

 • 1918
 • 1921
 • 1923
 • 1942
 • 1951
 • 1970
 • 1977
 • 1993
 • 2003
 • 2005
 • 2009

Inici de la construcció de la fàbrica de Sabiñánigo per part d'Energia i Indústries Aragoneses .

Posada en marxa d'una planta electroquímica per a la fabricació de clorats.

Inici de la producció d'amoníac per síntesi de nitrogen, motivada per la necessitat de noves instal•lacions electroquímiques que poguessin absorbir l'energia obtinguda.

Constitució de la companyia Aragonesa de Industrias Químicas, S.A. (Caiqsa), com a filial d’Energía e Industrias Aragonesas, per produir bicarbonat amònic a partir de les matèries primeres i l’energia de la societat matriu.

Inici de la planta de clor-potassa. També produeix potassa càustica i carbonat potàssic, a més d’urea sintètica i PVC.

La planta de clor-potassa de Caiqsa s'integra a Energía e Industrias Aragonesas, S.A. Durant els anys següents, s'amplien les plantes de clorat i clorit sòdic, carbonat potàssic, amoníac i clorur potàssic.

Cessament de la planta de clor de Caiqsa i posada en marxa d’una nova planta de clor-potassa amb tecnologia de mercuri.

S'instal•len diverses plantes de cogeneració elèctrica que abasteixen les necessitats energètiques del centre. A finals de la dècada, la fàbrica inclou l'aigua oxigenada a la seva cartera de productes.

Comença a operar a Sabiñánigo Delsa, filial de Grupo Aragonesas, l'activitat del qual és la fabricació de cloroisocianurats per al tractament de l'aigua de piscina.

Integració a l'estructura d'Ercros, amb motiu de l'adquisició de Grupo Aragonesas, dins de la Divisió de Química Bàsica.

Es completa la migració de la tecnologia de mercuri a membrana, una mostra del compromís de la companyia d'adaptar les seves plantes de clor a la tecnologia més avançada.

Inicio
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar el nostre servei, si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Per a més informació consulti la nostra política de privacitat i avís legal