Lourdes Vega Fernández

Consellera independent - Coordinadora suplent
Lourdes Vega Fernández

Trajectòria

Nascuda en Villanueva del Fresno (Badajoz) en 1965, Lourdes Vega Fernández és llicenciada i doctora en Ciències Físiques per la Universitat de Sevilla. Va ser postdoctoral Associate en la School of Chemical Engineering de la Universitat de Cornell (EUA).

En l'àmbit acadèmic, és professora catedràtica del departament d'enginyeria química i directora del Centre de recerca i desenvolupament en CO₂ i hidrogen de la Khalifa University a Abu Dhabi i editora en cap de la revista internacional Journal of Molecular Liquids. En el passat, ha estat professora i vice-directora d'assumptes externs i internacionals de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i investigadora científica del CSIC. Als EUA ha estat visiting scholar del department of chemical engineering de la University of Southern Califòrnia.

En l'àmbit empresarial, ha estat fundadora de l'empresa Alya Technology & Innovation; directora general de Matgas, una aliança estratègica entre Air Products, el CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona; i directora global de tecnologia d'aquest grup i directora de R+D de la filial Carburs Metàl·lics.

En l'àmbit de la R+D, ha estat coordinadora global de 3 projectes de recerca consorciats: el Cenit Sost-CO₂, el projecte europeu H2 Trust i el projecte BioQuim_recue, i ha liderat el grup de treball dels usos del CO₂ de la Plataforma Tecnològica Espanyola de CO₂. Actualment lidera diversos projectes internacionals relacionats amb energies netes i processos sostenibles.

Té més de 25 anys d'experiència professional en enginyeria química i gestió d'empreses. Ha presentat 5 patents i ha publicat 2 llibres i més de 200 articles científics. En 2013, va rebre el premi de la Fundació BBVA i de la Reial Societat Espanyola de Física en l'àrea de «Física, innovació i tecnologia»; en 2014, va rebre el premi a la col·laboració públic-privada en R+D+i, que atorga la Fundació Catalana per a la Recerca i el Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya; i, en 2020, va ser la primera persona no àrab a rebre la Medalla a l'Excel·lència Científica d'Unió dels Emirats Àrabs pel seu treball «Ciència per a productes sostenibles».

 

Categoria

Independent

 

Nomenaments

  • 1r nomenament: 10-06-2016
  • 2n nomenament: 5-06-2020
  • 3r nomenament: 28-06-2024

 

Nombre d'accions

La Sra. Vega Fernández declara que no posseeix accions d'Ercros.

 

Pertinença a consells d'administració i comissions

  • Consellera independent i coordinadora suplent del consell d'administració d'Ercros.
  • Presidenta de la comissió de nomenaments, remuneració, sostenibilitat i responsabilitat social corporativa d'Ercros; i vocal de la comissió d'auditoria d'Ercros.
  • Presidenta Alya Technology & Innovation.
  • Membre del consell d'administració del Canal d'Isabel II.